• Σύνδεσμος Προδρομιτών και Φίλων του Προδρόμου

Ξωκλήσι Αγίου Ονουφρίου

Γύρω στο 14ο αιώνα, είχε κτιστεί το ξωκλήσι του Αγίου Ονουφρίου. Από πληροφορίες που υφίστανται, φαίνεται ότι το ξωκλήσι υπέστη αρκετές ζημιές από πυρκαγιά. Αυτό μαρτυρούσαν οι καμένες άγιες εικόνες του, στο εικονοστάσι. Τότε ο έξαρχος και αδελφός του Μακαρίου Β', μερίμνησε για την κατεδάφιση του ναού και τη ανοικοδόμηση σχολείου. Μέχρι σήμερα το δημοτικό σχολείο, εξακολουθεί να υπάρχει και να διατηρείται. Βρίσκεται κτισμένο προς την έξοδο, στη δυτική πλευρά του χωριού. Σήμερα ως τιμή προς τον Άγιο Ονούφριο, έχουν ανεγείρει ένα ειδικό προσκυνητάριο με την εικόνα του Αγίου Ονουφρίου, εκεί μπροστά στην αυλή του σχολείου. Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Ονουφρίου, χρονολογείται από τον 13ον αιώνα και φυλάγεται στο Μικρό Μουσείο (σκευοφυλάκιο) στη κεντρική εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου. Ο πανηγυρικός εορτασμός και η λειτουργική τελετή στις 12 Ιουνίου, όπου είναι η μέρα της γιορτής του Αγίου Ονουφρίου, γίνεται υπαίθρια εκεί στην αυλή του σχολείου. Γίνεται βέβαια πρόβλεψη από την κοινότητα για ανοικοδόμηση ενός νέου ξωκλησιού προς τιμή του Αγίου Ονουφρίου.

Ξωκλήσι Αγίας Τριάδας

Λίγο έξω από την κοινότητα Προδρόμου, προς τα δυτικά και με κατεύθυνση προς το χωριό Παλιόμυλος, σε δασώδη περιοχή, βρίσκεται κτισμένο από το 1931, το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας.

Το μικρό ξωκλήσι, περιλαμβάνεται μέσα στο χώρο του κοιμητηρίου. Είναι πετρόκτιστο και ασπρισμένο εξωτερικά. Έχει κτίσμα μονόκλιτης κατασκευής, ξύλοστεγο και κεραμιδοσκέπαστο. Το ξωκλήσι δεν διαθέτει καμπαναριό. Στη μέση του κοιμητηρίου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πεύκος. Στον πεύκο αυτό, πρόκειται να τοποθετηθεί η καμπάνα του ξωκλησιού, δωρεά από κάτοικο του χωριού. Μικρό και απέριττο ξωκλήσι, που μπορεί να φιλοξενήσει μόλις πενήντα πιστούς. Εσωτερικά το εκκλησάκι είναι επίπεδο και διαθέτει λιγοστά καθίσματα. Το εικονοστάσι του είναι ξυλόγλυπτο και πλαισιώνεται με έξη πολύ παλιές, μεγάλες εικόνες των αγίων και δώδεκα μικρές, πιο πάνω των Αγίων Αποστόλων, το λεγόμενο δωδεκάορτο. Η αφιερωμένη εικόνα της Αγίας Τριάδος, κατασκευή από το 1931, διατηρείται στο εικονοστάσι του ναού.

Λειτουργείται μια φορά το χρόνο. Κάθε Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, (Κατακλυσμού) μαζεύονται οι κάτοικοι της κοινότητας Προδρόμου και γίνεται πανηγυρική λειτουργία και λιτάνευση της άγιας εικόνας της Αγίας Τριάδος.

Μοναστήρι Παναγίας Τρικουκκιάς

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τον Πρόδρομο, προς τις Πλάτρες, σ΄ ένα εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον με εξαιρετική θέα.

Η εκκλησία εξωτερικά είναι πετρόκτιστη, η στέγη ξύλινης κατασκευής και κεραμιδοσκέπαστη. Αρχιτεκτονικά, στο εσωτερικό της είναι τρίκλητη. Το μοναστήρι το οποίο αποτελείται από τα πέντε παλαιά κελιά, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της εκκλησίας, διασώζονται μέχρι σήμερα και φιλοξενούν επτά μοναχές και άλλες δύο δόκιμες. Έχει κτιστεί και ολοκληρωθεί, άλλη μια πτέρυγα με ακόμα 15 κελιά, γύρω από την εκκλησία και βρίσκεται υπό ανέγερση άλλη μια πτέρυγα με άλλα 15 κελιά. Η Μονή Τρικουκκιάς, βρίσκεται υπό την προστασία και υποστήριξη του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Το όνομα, λέγεται ότι προέρχεται από τις τρικουκκιές (μοσφιλιές που είχαν τρία κουκούτσια). Άλλη εκδοχή, αποδίδει το όνομα στο δέντρο Κοκκονιά, σύμφωνα με την οποία, κατ' αναλογία ονομάστηκε και το κοντινό Μοναστήρι του Κύκκου. Άλλη παράδοση, αναφέρει ότι το Μοναστήρι, συντηρούνταν στην Τουρκοκρατία με το ένα τρίτο («τρικούτσι») από τη φορολογία του τσιφλικιού των Κουκλιών.

Η ιστορία του, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα Μοναστήρια του τόπου μας, δεν μας είναι γνωστή, παρόλο που οι περισσότεροι ιστορικοί, τοποθετούν την ίδρυσή του στα βυζαντινά χρόνια. Πάντως, το Μοναστήρι, γνώρισε μέρες δόξας, κυρίως κατά τα χρόνια της Φραγκοκρατίας, ενώ η Παναγία του Μοναστηριού, η Τρικουκκιώτισσα θεωρούνταν θαυματουργή, η δε εικονογράφησή της, αποδίδεται (όπως και πολλές άλλες) στον Απόστολο Λουκά. Η φήμη του Μοναστηριού και της εικόνας του, άρχισε να περιορίζεται στην Τουρκοκρατία, όταν αυξήθηκε η φήμη της Παναγίας του Κύκκου. Πάντως, και οι Τούρκοι σεβάστηκαν το Μοναστήρι και δεν το κατέστρεψαν, ακριβώς εξαιτίας της μεγάλης του φήμης.

Το 1761 το Μοναστήρι ανακαινίσθηκε και εξακολουθούσε να λειτουργεί μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και διαλύθηκε.

Η Παναγία της Τρικουκκιάς, γιορτάζεται πανηγυρικά στην περιοχή, την Τρίτη της Διακαινησίμου καθώς επίσης και στις 15 Αυγούστου, με λιτάνευση της άγιας εικόνας της Παναγίας.

Καθολικό Μοναστήρι Άγιος Ιωσήφ

Ανήκει στην Σχολή Καλογραιών « Άγιος Ιωσήφ». Παλαιότερα φιλοξενούσε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μαθήτριες της Σχολής. Σήμερα έχει εγκαταληφθεί.

Μνημείο Αρχιεπισκόπων, Ηρώων και Αγνοουμένων

Βρίσκεται δίπλα από την εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου στο κέντρο του χωριού. Δημιουργήθηκε το 2013 από τον Σύνδεσμο Προδρομιτών και Φίλων του Προδρόμου. Σε αυτό υπάρχουν οι προτομές των τεσσάρων Αρχιεπισκόπων που κατάγονται από τον Πρόδρομο Μακαρίου Α΄, Σωφρονίου Γ΄, Κυρίλλου Β΄, Μακαρίου Β. Υπάρχει επίσης μνημείο πεσόντων και αγνοουμένων Προδρομιτών.

Μνημείο Ευρώπης

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Προδρόμου (σταυροδρόμι). Δημιουργήθηκε από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φεντεραλιστών ο οποίος στις 03 Μαΐου 1989 είχε ονομάσει το χωριό μας σε «Χωριό της Ευρώπης» τοποθετώντας σχετική πλάκα σε ανάμνηση του γεγονότος.